Vul uw gegevens in om een kopie van het voorbeeldrapport te ontvangen.

Het voorbeeldrapport wordt automatisch per email verzonden

E-mail verstuurd!

Inschatten geschiktheid sollicitant niet zo makkelijk als het lijkt

Hoe weet u zeker dat een sollicitant voldoet aan uw verwachtingen?

Het is logisch dat een sollicitant in een sollicitatiegesprek diens sterke competenties benadrukt en de minder sterke nuanceert. Het is hierdoor vaak lastig om goed in te schatten welk gedrag de sollicitant gaat laten zien nadat deze is aangenomen.

Uw medewerkers zijn echter wel een van de belangrijkste pijlers onder het succes van een organisatie. U heeft dus alle reden om aan de voordeur zeer zorgvuldig te zijn. Succesvol gedrag is, in tegenstelling tot wat velen denken, helaas lastig in te schatten. Hoe goed uw vragen ook zijn.

In het selectieproces wordt vooraf vooral naar de harde functie-eisen gekeken. Daarbij wordt er voorbij gegaan aan de vraag of de kandidaat wel over de juiste instelling, houding en persoonskenmerken beschikt voor de functie. Dit is een gemiste kans, want 89% van de werknemers wordt ontslagen op basis van gedrag en persoonskenmerken. Slechts 11% wordt ontslagen wegens een gebrek aan vaardigheden, kennis en ervaring.

89% werknemers wordt ontslagen op basis van attitude, slechts 11% wegens gebrek aan kennis, ervaring of vaardigheden.
Uitdagingen tijdens een sollicitatiegesprek

Als u eenmaal aan tafel gaat, zijn er nog voldoende uitdagingen over. Ons brein is nu eenmaal zo ingericht dat we bij het beoordelen van anderen onbewust heel veel aannames doen. Dit is de reden waarom een selectie-interview vaak niet tot de gewenste inzichten leidt. De voorspellende waarde van een dergelijk gesprek zonder toevoeging van ondersteunende middelen ligt gemiddeld op 15%.

Eenvoudig een compleet beeld krijgen

Zonder assessment tool is het gedrag van een sollicitant lastig in te schatten. Een sollicitatiegesprek van een uur is niet voldoende om iemands gedrag en persoonskenmerken in kaart te brengen. Slechts een gedeelte van de persoonlijkheid en het gedrag komt naar voren in het gesprek. Bovendien heeft u te maken met gewenste sollicitatie antwoorden. Veel kandidaten zijn erg bedreven in solliciteren en hebben vooraf heel goed nagedacht over wat ze wel of niet willen delen met u.

Waarom Zyvo?

 • Eenvoudig in gebruik

 • Koppeling met uw eigen competenties

 • Rapporten in uw eigen look en feel

 • Gevalideerd door Universiteit Twente

Kostenbesparing door selectie

 • De kosten van het aannemen van verkeerde medewerkers zijn enorm. Vertellen we u iets nieuws als we dit zeggen? Waarschijnlijk niet. Ten aanzien van de kosten gaat het niet uitsluitend om de kosten voor vervanging. Het gaat ook om prijs van alle gemiste omzet en kansen omdat de verkeerde mensen de verkeerde dingen aan het doen zijn. Naast de directe kosten in geld, zijn er ook veel negatieve side-effects bij het aannemen van een ongeschikte medewerker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:


  • Onrust in het team of de organisatie
  • Lagere medewerkerstevredenheid
  • Productiviteitsverlies

 • Vermijd onnodige kosten door de juiste kandidaat voor de functie te selecteren op basis van gemeten gedrag en talenten middels onze selectie assessments.


Advies op maat?

Voor meer informatie of advies op maat bel ons op 088-166 0 500. Of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

neem Contact op